Hollænderne op Amager

 

Øen Amager som ligger uden for København kaldes ofte "Københavns spisekammer". Dette er ikke uden grund. Gennem flere hundrede år har Amager været fast leverandør af grøntsager til byen. Dette skyldes ikke mindst en større gruppe af hollandske bønder som var bosat på øen.

I årene 1520-21 invandrede 184 hollandske bønderfamilier til Amager efter at have fået tildelt en række særlige rettigheder af kongen Christian den Anden. Hollænderne, som var framragende bønder, skulle levere grønsager og andre landbrugsvare til København. Øen blev forvanlet til én stor køkkenhave, hvor de dyrkede hvidkål, kørvel, roer, løg, gulerødder, salat, spinat, selleri, persille, pastinak, timian, skalotter og kartofler. Desuden drev de kvægavl og opdrættede fjerkræ, stangede ål og fiskede sild. Hollænderbønderne kørte deres varer ind til byen på torvedagene onsdag og lørdag og solgte dem i deres boder. Navnet Amagertorvet vider om tiden, hvor Amagerbønderne slog de deres boder op på netop dette torv.

Hollænderne boede hovedsageligt i Store Magleby, eller Hollænderby som den også blev kaldet. I byen, hvor gårdene ligger på en lang række, har man igennem generationer helt op til vor tid holdt fast på en lang række specielle hollandske skikke. Og hollænderne formåede virkeligt både i økonomisk og kulturel henseende at hæve sig op over de danske bønder. Hollænderbønder gik for at være flittige og omhyggelige, og de havde en række fordelagtige privilegier tildelt af kongen.

Mest kendt er hollændernes særlige skikke omkring fastelavn med ridende optogt, deres

Hollænderne havde deres eget samfund med egen administrativ og dømmende myndighed. Dette egne selvstyre som fungerede i århundreder var opbygget efter hollandsk forbillede. På livstid blev der valgt en såkaldt Schout - den hollandske betegnelse for brike- eller byfoged. Schout'en fungerede som øvrighed og dømte, når det ikke netop gjaldt hals- og håndsret. Sideorden med Scout'en blev der for ét år ad gangen valgt syv såkaldte Schepenen.

Se det gamle privilegiebrev fra 1521 til hollænderne på Amager.

 

Amagermuseet

I Store Magleby findes Amagermuseet som fortæller Hollændernes historie på Amager. Museet er indrettet i en af de gamle Hollændergårde i byen. Et besøg på museet kan absolut anbefales.

 


Jacob Østergaard.
Copyright © 1999, 2001. Alle rettigheder forbeholdes.